Marieke de Lorijn Fotograaf van wetenschap

Positieve resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn een eerste stap naar vernieuwing. Bijvoorbeeld van een proces, een innovatief product of een baanbrekend geneesmiddel. Maar het eerste resultaat van wetenschappelijk onderzoek is vaak nog té abstract, té klein voor het menselijke oog of vaak helemaal niet te fotograferen. Wat breng je dan in beeld en hoe?

A picture is worth a thousand words

Fred R. Barnard

Wetenschappers op de foto

Naast het onderwerp dat moeilijk te fotograferen is, is er nog een uitdaging: de wetenschapper. Deze blijft natuurlijk een belangrijke schakel in het bedenken en uitvoeren van onderzoek. Meestal zijn het overigens wetenschappers, want wetenschap beoefenen is een groepsinspanning. Wat is dan de uitdaging? Wetenschappers staan zelf niet graag in de schijnwerpers, laat staan dat ze op de foto ‘moeten’. Wat dan te doen?

Wetenschapsfotografie

Als fotograaf heeft Marieke de Lorijn intussen ruim 15 jaar ervaring met het in beeld brengen van wetenschappers en hun uitvindingen. En dat vanuit verschillende perspectieven. Samen met wetenschappers komt Marieke tot een ge(s)laagd eindresultaat om hun onderzoek en uitkomsten onder de aandacht te brengen. Met de prettige bijkomstigheid: een wetenschapper die met plezier op de foto gaat.

De ene keer is het een (technische) universiteit die een eyecatcher van een beeld nodig heeft, om onderzoeksresultaat viraal te laten gaan. Dit leidde onder meer tot publicaties van beeld in The New York Times, Nature en Scientific American. Een andere keer is het een onderzoeksgroep die een ludieke groepsfoto wil hebben voor een presentatie op een internationaal congres.

Ook binnen de wetenschap is Marieke de Lorijn Fotograaf veelzijdig. Ze maakt:
– Stillevens van onderzoeksopstellingen, met en zonder mensen.
– Portretten van promovendi, onderzoekers, hoogleraren etc.
– Beeldconcepten in samenwerking met de onderzoeker en brengt dit samen in een foto.
– Beeld voor jaarverslagen: op pad door heel Nederland om een jaarverslag van een onderzoeksproject te illustreren met beeld van het onderzoek en onderzoekers.
– Fotografie voor beeldbank: in opdracht van de afdeling communicatie en marketing van een bedrijf, onderzoeksinstituut of universiteit veelzijdig beeld maken die aansluiten bij een beeldstijl.
– Redactioneel beeld voor een vaktijdschrift, vakblad, populair wetenschappelijk magazine of website.
– Beeldverhalen over wetenschappelijk onderzoek voor sociale media.

Conserveren middels fotografie

Een andere invalshoek: fotografie is een uitstekende manier gebleken om een bijzonder en kwetsbaar object te conserveren. Op deze manier kan een object toch op verschillende manieren getoond worden, zonder dat het kwetsbare object zelf wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld daglicht of menselijke aanrakingen. Of het nu achter glas zit of niet verplaatst mag en kan worden, fotograaf Marieke de Lorijn weet altijd wel een oplossing te bedenken om er een mooi sfeervol beeld van te maken. Ze werkt in opdracht van musea, conservatoren, archeologen en particulieren.

Meerwaarde

Marieke de Lorijn heeft haar creatieve carrière onderbroken met een studie biomedische wetenschappen en neurosciences. Soms wordt haar gevraagd of het niet jammer is dat ze daar niets meer mee doet. Maar niets is minder waar. Haar wetenschappelijke achtergrond en passie voor wetenschap is een meerwaarde voor het werken in de (technische) wetenschap.

You cannot copy content of this page