Een laboratorium heeft iets mysterieus. Stereotypen schetsen een beeld van glaswerk met borrelende gekleurde substanties. Klopt dat? Soms wel. Vaker niet.
Het is in elk geval een werkruimte waar meestal specifieke regels gelden. Om de veiligheid te bewaken of vanwege processen die gaande zijn en niet verstoord mogen raken. En dan wil je een fotograaf langs laten komen op deze plek.
Als laboratoriumfotograaf maakt Marieke de Lorijn stillevens, actiefoto’s, lab-portretten, packshots, sfeerimpressies en desgewenst microscopische opnames voor onder andere corporate communicatie (B2B), branding, publieke communicatie, online communicatie, beeldbanken en wetenschappelijke publicaties. Als zij met haar fotografische oog en uitrusting het laboratorium betreedt vindt er een chemische reactie plaats.
Reageerbuizen, petrischalen, pipetten, rekjes, pipetteerrobots en labbenches…voor Marieke de Lorijn is een reageerbuis niet zomaar een buisje. Tijdens haar studie Biomedische Wetenschappen en Neurosciences heeft zij zelf op laboratoria gewerkt. Ze heeft dus een idee wat er gebeurt, wat de regels zijn op een lab en hoe belangrijk het is om een proef niet te verstoren.